dinsdag 20 juli 2010

Oververhitting

Beste hondeneigenaar,

Dat je een hond met warm weer niet in een auto moet achterlaten, óók niet met de raampjes open en zélfs geen 5 minuten, dat weet iedereen.

Maar ook buiten de auto kan een hond oververhit geraken.

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt geraken door te hijgen, of via de voetzolen. Bedenk daarbij dat de ondergrond waar de hond op loopt bij warm weer ook behoorlijk heet kan worden en het is niet raar dat honden het al snel véél warmer hebben dan wij mensen, zelfs bij matige inspanning. Ook luisteren lang niet alle honden naar hun lichaam en blijven ze in de zon liggen of spelen.

Wanneer een hond zijn warmte niet kwijt kan, raakt hij oververhit. Als er niet snel wordt ingegrepen, dan kan een hond in coma raken en door de gevolgen hiervan overlijden. Ook kunnen de organen van een hond beschadigd raken door een periode van oververhitting, dit kan blijvende gevolgen hebben.

Symptomen

Een hond die oververhit dreigt te raken zal proberen de extra warmte kwijt te raken door extra hard te gaan hijgen met de bek wijd open. Vaak zonder effect; door het gehijg wordt het lichaam alleen maar warmer terwijl het extra gehijg nauwelijks tot extra afkoeling leidt.

Ook kunnen honden gaan kwijlen, of soms zelfs braken. Oververhitte honden zijn vaak niet goed aanspreekbaar en ogen apathisch. Aanvankelijk kleuren de slijmvliezen in de bek en de tong donkerrood tot zelfs paars. Soms treedt spierverslapping op en zakt een hond ineen. Ook kan een dier door het extreme hijgen bewusteloos raken, of zelfs in coma.

Snel ingrijpen!

Het snelste koelt u een hond met alcohol en wanneer de lichaamstemperatuur tot boven de 41 graden stijgt maakt het niet uit wat u doet, als u uw hond maar zo snel mogelijk in koud water krijgt. Maar ja… niet iedereen gaat uit wandelen met een fles alcohol en een thermometer. En dan komt het aan op eigen inschatting.

Wanneer een hond erg hijgt, maar nog geen serieuze verschijnselen van hyperthermie vertoont, is het vaak afdoende om snel een schaduwrijke plek op te zoeken, de hond te koelen met, bijvoorbeeld, een natte handdoek en hem te laten drinken. Deze honden zijn in de regel nog gewoon aanspreekbaar maar laten duidelijk ongemak zien.

Plens niet direct een emmer ijskoud water over de hond heen, maar laat hem langzaam wennen aan de verkoeling. Wanneer een hond al ver heen lijkt is een natte lap niet voldoende, zoek in dat geval zo snel mogelijk water op in de omgeving, al is het een sloot. Desnoods belt u ergens aan om de tuinslang te gebruiken, koelen is dan absoluut noodzakelijk!

Giet eerst wat water met uw handen over de hond om hem aan de koude temperatuur te laten wennen, gooi hem niet zomaar een koude vaart in. Indien u een bad heeft, zet de hond dan in een lauw bad, en niet in een ijskoud bad. Vervolgens kunt u de hond in het water laten zakken en hem zo laten koelen.

Wanneer u thuis bent en alcohol in de buurt heeft, dep dit dan op de onbehaarde plekken van de hond, zoals de liezen, de oksels en de keelhuid. Alcohol zorgt ervoor dat de vaten zich verwijden waardoor de hitte sneller wordt afgevoerd.

Aangeraden wordt om een hond niet verder te laten afkoelen dan tot de temperatuur gezakt is tot beneden de 40 graden, maar ook dit zult u onderweg niet altijd kunnen meten. Hou de hond daarom goed in de gaten; als deze weer bij zijn positieven komt en minder hevig hijgt kunt u rustig stoppen met koelen.

Het is verstandig om in alle gevallen een dierenarts te raadplegen. Een dierenarts zal uw hond onderzoeken en indien noodzakelijk vocht toedienen via een infuus.

Als u bovenstaande info goed gelezen hebt, dan is het duidelijk, beter voorkomen dan genezen. Maak op warme dagen dus zeker geen lange wandelingen in de zon en zorg dat er ook in uw tuin, voldoende schaduwplekjes zijn voor uw viervoeter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten