vrijdag 22 januari 2010

De vernieuwde rasstandaard voor de Podenco Ibicenco

Karakteristieken
De Podenco Ibicenco kan het beste omschreven worden als een jachthond.
Hij is intelligent, wat betekent dat hij weet dat hij de mooiste hond is die God geschapen heeft. Hij jaagt op zijn best wanneer hij zowel zijn ogen als zijn neus gebruikt als ook zijn grote oren en staart met witte punt om je te laten weten in welke richting hij gaat en dat is de laatste keer dat je hem voor een lange tijd zal zien.

Algeheel voorkomen
De Podenco Ibicenco is van middelmatige grootte, dat betekent dat hij geen Chihuahua of Duitse Dog is, maar past op schoot, de stoel of het bed. Hij is heel snel met een makkelijk en soepel gangwerk met name wanneer hij probeert uw biefstuk te pakken. Laat u niet misleiden door zijn alerte uitdrukking, het betekent niet altijd dat hij wild ruikt. Het zal hoogstwaarschijnlijk het voedsel op uw bord zijn dat hij ruikt.

Hoofd en schedel
Het Podenco Ibicenco hoofd is zeer belangrijk, zonder dit verliest de hond alle uitdrukking en hij zal geneigd zijn tegen alles aan te botsen.
Podencos Ibicencos zonder hoofd zouden alleen geshowed moeten worden onder all-rounders. Specialisten zullen het eerder in de gaten hebben indien het hoofd ontbreekt.

Oren
Zeer belangrijk bij de Podenco Ibicenco; ze gebruiken ze om uw commando's NIET te horen. Er horen twee oren te zijn, een aan iedere kant van het hoofd. Als beide oren aan dezelfde kant zitten zal dit leiden tot een scheef hoofd. Honden zonder oren hebben gehoor-problemen; het is aan te raden om uw hond gebarentaal te leren.

Ogen
De ogen moeten amberkleurig zijn en sprankelen, vooral wanneer de hond zich in UW stoel heeft geinstalleerd. Wederom moeten er twee ogen zijn en beiden moeten in dezelfde richting kijken. Indien dit niet het geval is, train uw hond om ze dicht te houden, of om de andere kant uit te kijken wanneer de keurmeester nabij is.


Mond en tanden

Podencos Ibicencos hebben een grote mond. De tanden zijn zeer noodzakelijk vooral voor het kauwen aan meubilair. Ze horen wit en sterk te zijn en er wordt gesuggereerd date een mix van Ajax en zand op een staalborstel de tanden schoon zou houden. Het zal het tandvlees wel doen bloeden en daarom kunt u het ook beter eerst op uzelf uitproberen.

Nek
Zeer belangrijk bij de Podenco Ibicenco omdat het 't hoofd omhoog houdt (als de hond er een heeft) zodat hij zijn tong op de juiste plaats kan houden om uw gezicht en oren te wassen. Zonder de nek heeft de Podenco Ibicenco moeite om voedsel in zijn maag te krijgen en zou dan last van ondervoeding krijgen.


Voeten

Ze worden gevonden aan het eind van iedere poot en zouden op de grond bij voorkeur allemaal dezelfde richting op wijzen. Als ze niet allemaal dezelfde kant op wijzen is dit een fout en zeer moeilijk te corrigeren.

Gangwerk
Het is te prefereren dat de poten in dezelfde richting bewegen, het liefst in een rechte lijn wanneer de keurmeester kijkt. Allrounders zijn hierdoor zeer onder de indruk maar specialisten nemen dit onderdeel zeer serieus, zij weten dat de Podenco Ibicenco een prachtig gangwerk heeft.
Podencos Ibicencos hebben wel de neiging om tijdens hun rondje in de ring naar hun vrienden te zwaaien waardoor de keurmeester terecht boos wordt.

Staart
De staart moet lang zijn (zodat eigenaars deze kunnen grijpen als de hond verdwijnt met hun biefstuk, kussens of tuingereedschap of wanneer deze uw ondergoed begraaft). De staart bevindt zich aan het aan het andere eind van het lichaam ten opzichte van het hoofd wat belangrijk is om te weten met voedertijd.

Vacht
Het is prettig om dit te hebben en de eigenaar hoort te weten welke zijde het meeste haar heeft. Keurmeesters en specialisten weten dit al en de pas beginnende handler komt er snel achter dat de BUITENKANT het meeste haar heeft.

Kleur
Elke combinatie van vies grijs/wit, modderig rood of een combinatie hiervan voldoet. Hoewel er wel wordt geschreven dat wit, rood of een combinatie hiervan juist is. Bij de ruwharige variant maken pijpragers uitstekende krullen en baarden moeten regelmatig gewaxed worden.
Permanentjes worden niet aanbevolen.

Gewicht en grootte
De Podenco Ibicenco moet goed in balans zijn, maar het ligt aan de eigenaar hoeveel de hond weegt. De eigenaars die weten waar het hoofd zich bevindt tijdens het voeren zien dat hun honden zwaarder wegen dan de eigenaren die dit niet weten.

Temperament
Podenco Ibicencos grommen of mopperen NOOIT. Het bijten van keurmeesters is niet gewenst behalve wanneer men als tweede wordt geplaatst Diskwalfikatie Iedere kunstmatige toepassing om de keurmeester te misleiden zoals, kunst-ogen, kunst-poten, kunst-gebit en aangeplakte staart of oren

Fouten
DE PODENCO IBICENCO HEEFT GEEN FOUTEN !!!!

3 opmerkingen:

  1. Ja zo zijn ze wel, Podenco's zwaaien naar vrienden ... ze zwaaien naar alles en iedereen, zolang het maar leuk is ! Ik heb er hier zo eentje zitten, fun gegarandeerd en het zijn echte kindervrienden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daarstraks nog gehoord van een mede hondeneigenaar; wauw wat is dat een mooie hond en wat een grote oren!!! die zullen wel goed luisteren ;-)))))Wat voor ras is dat??? en powatte????

    Een po'ke een ras uit de duizend

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een Podenco is een ras uit de duizend! Zo miskend, zo onbegrepen, zo negatief in beeld gebracht. Pure discriminatie. Maar wij laten hen niet in de steek! Ze zijn zo lief meneer :-)

    BeantwoordenVerwijderen