Is uw windekindje klaar voor de winter ?
We hebben al mooie foto's van onze windekindjes ontvangen in de sneeuw.
Allen lekker warm ingeduffeld in een jasje uiteraard !
De meesten blijken echter echte drama queens te zijn & verkiezen hun zachte mand of de zetel, lekker warm binnen ... Uitzonderingen bevestigen de regel (zoals de pupjes die voor het eerst sneeuw zien bv) maar de meeste van onze windekindjes doe je niet echt een plezier met een lange wandeling in de sneeuw en de kou.
De temperaturen duikelen dan ook echt naar beneden en het temperatuurverschil van buiten naar binnen is dan ook heel erg groot, waardoor onze lieverds makkelijk een verkoudheid kunnen oplopen. Vooral in combinatie met de sneeuw, daar de sneeuw vocht is. Vooral onze galgootjes en podencootjes met hun dunne vacht zijn hier echt niet tegen bestand, zeker niet diegenen die nog niet op gewicht zijn.
Let ook op dat uw hond niet teveel sneeuw naar binnen werkt. Zo kan hij een maag-en darmontsteking oplopen, die zich uit in de vorm van diarree en braken. Wees ook voorzichtig voor produkten die in de winter worden gebruikt zoals zout op de wegen maar vooral ook antivriesprodukten (dit kan hen nl op enkele uren fataal zijn).
Het is belangrijk dat u uw hond na elke wandeling afdroogt. De poten en de zones tussen de tenen en kussentjes moeten goed geinspecteerd worden. Bovendien kan u ook een speciale lotion (of vaseline) op de kussentjes aanbrengen zodat ze beschermd zijn.
De diertjes die nog niet op gewicht zijn, kunnen 's nachts als u de verwarming wat stiller zet, ook een fleece jasje gebruiken eventueel. Dit kan u makkelijk zelf maken.
Voor de bangere galgootjes of diegenen die net geadopteerd zijn ... willen wij aan de adoptanten vragen extra op te letten dat uw lieverd geen enkele kans heeft te ontsnappen. Wees voorzichtig bij het openen van deuren (huis en auto), wees extra voorzichtig tijdens het wandelen (halsband & tuigje en dubbele leiband) daar uw lieverd onverwachts kan schrikken van een sneeuwruimer etc
Een winterwandeling in de sneeuw is gezellig, maar misschien laat u uw windekindjes beter thuis als u van plan bent een lange wandeling te maken. Korte uitjes kan uiteraard wel maar het is echt belangrijk uw wandelingen in te korten.
Wij willen u enkel attent maken op mogelijke gevaren, maar zijn er zeker van dat u goed voor uw familielid zal zorgen !
Boris in de sneeuw
Abion in de sneeuw
Sevi 's morgens in haar pyjama in de sneeuw, duidelijk met tegenzin
Prusca in de sneeuw
Hebt u zelf nog handige tips, laat het ons weten via reacties op ons blog aub
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
een tipje van Lola: als jouw hondje, zoals zij, liever buiten drinkt weg van de mensen, let op dat het water niet te koud wordt. breng het bakje naar binnen toen de hond naar binnen komt ofwel voeg regelmatig warm water toe. :)
BeantwoordenVerwijderenEen heel goed product voor zowel zomer (wadelen) als winter is "Paw Wax" van de firma Shaws
BeantwoordenVerwijderenWe hebben dit product ook in de hondenclub geïntroduceerd en ook de competitiehonden hebben er veel baat bij!
-Als de kussentjes van de hondjes uitgedroogd zijn van het strooizout (dat veranderd in pekel door het smelten van de sneeuw) is vaseline op de kussentjes smeren en goede oplossing. je kan de vaseline smeren ter bescherming op zooltjes smeren voor je gaat wandelen, maar ook als je hond kloofjes op z"n pootjes heeft om de huid terug zacht te maken. Desnoods doe je even 2 paar oude baby sokjes aan bij de hond totdat de vaseline is ingetrokken.
BeantwoordenVerwijderen-Sommige galgo's hebben heel erg snel koude oren,
je kan op sommige site's snoods (een soort hondensjaal) vinden maar wat ook perfect kan dienen hier voor zijn beenwarmers (jaja die raar sokken vanuit de film flashdance :-D)
Of je knipt de pijpen van een oude trainingsbroek, doet aan de onderkant van de pijp een andere iets langere elastiek en je hebt een home made snood.
-Als je gaat wandelen met de honden is het het beste dat je steeds flik door stapt en dus niet een praatje gaat maken met de buren.
Zolang de meeste honden in beweging zijn kunnen ze zich zelf warm houden. van stilstaan krijgen ze het koud.
-Om gladde plekken op het trottoir, in de tuin of op het terras te bestrijden werkt gewone witte zand even goed als strooizout.
Zand heeft als voordeel dat het milieuvriendelijk is en het vreet niet in op de voetzooltjes van de honden.