dinsdag 7 juni 2011

Geen anti-vlooienband aub !

Beste adoptanten,

Nu het mooi weer is en blijft, willen wij jullie er nogmaals attent op maken geen vlooienband te gebruiken voor onze windekindjes !
Gebruik bij voorkeur een pipet van Advantix, Stronghold of Frontline (minstens om de 2 maanden tijdens de lente, zomermaanden). Wat ook goed helpt is om de 2 dagen een teentje look bij het eten geven. Look is nl goed tegen wormen, vlooien en teken !

Aandachtspuntje :
Je moet wel opletten als de hond onverwachts moet geopereerd worden de volgende 14 dagen. Zeg dan aan de dierenarts het tijdstip van toediening want Frontline verdunt het bloed.

Lees aub onze windhondengids of vraag een nieuw exemplaar aan, er staat zoveel nuttige informatie in !

Groetjes
Elke & Anita

2 opmerkingen:

  1. Tegenwoordig zijn er in de meeste dierenspeciaalzaken bio vlooien/tekenbanden te koop. Bio banden zijn wel veilig voor windhonden want de chemische producten zijn vervangen door natuurlijke oliën. Er zijn verschillende geuren verkrijgbaar.

    Je kan ook zelf vlo en teek werende sprays maken op basis van etherische oliën of op basis van kruiden. Je vind op het internet verschillende receptjes hier voor.
    vlooien en teken houden niet zo van onderstaande geurtjes:
    -tea tree oil (is giftig voor katten!)
    -eucalyptus
    -lavendel
    -kruidnagel
    -rozemarijn
    -azijn
    -citroen

    Hou er wel rekening mee dat bovenstaande enkel een vlo/teek werende werking heeft en geen vlo/teek dodende werking.

    Als je spot on of pipetjes (of sprays) gebruikt dan wissel je best enkele malen per jaar van merk. Dit omdat vlooien en teken resistent kunnen worden aan de werkzame stof ( bestandsdeel waar ze normaal van dood gaan).
    Verschillende werkzame stoffen zijn:
    -Frironil (Frontline)
    -Permethrine (Exspot)
    -Imidacloprid (Advantix)

    Als laatste nog 1 extra tip.
    Frontline spot on dood alleen volwassen vlooien en dus niet de eitjes. Flontline spot on combo dood zowel de volwassen vlooien als de eitjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste mensen,
    Van mijn dierenarts kreeg ik vandaag een Scalibor vlooien/zandvlooien/tekenband, en zij verklaarde het verhaal rondom de vlooienband niet gebruiken voor een hazewindhond tot het land der fabelen. In geen enkel medisch dossier noch in de boeken van de faculteit der Diergeneeskunde heeft ze kunnen vinden dat het wel kwaad zou kunnen.
    Wie moeten we geloven? Wat is het gevaar eigenlijk volgens jullie?

    Graag een onderbouwd bericht, zodat we weten waar we echt aan toe zijn.

    BeantwoordenVerwijderen