vrijdag 31 december 2010

Vuurwerk

Het afsteken van vuurwerk is officieel slechts één dag is toegestaan. Toch klinken de eerste knallen vaak al enkele dagen vroeger.

Een sporadische knal op straat is voor een evenwichtige hond vaak geen probleem. Deze honden schrikken even, net zoals wij, maar herstellen zich snel. Sommige honden zijn echter door eerdere ervaringen zó bang geworden, dat ze vanaf het klinken van de eerste knal de hele week angstig en onrustig zijn.

Onze windekindjes zijn van nature uit gevoeliger voor geluidsprikkels. Ze willen niet graag meer naar buiten, vertonen vluchtgedrag en staan continu onder spanning, onbereikbaar voor beloning of correctie. Sommigen gaan janken, geraken echt in paniek of willen wegkruipen onder bed of in een hoekje.

Angstig gedrag kan ook versterkt worden door de reactie van de eigenaar. Probeer buiten zo rustig en normaal mogelijk te reageren op geknal, of loop bij het zien van kinderen met trekbommetjes in een rustig tempo de andere kant op. Ga op 31 december, ten laatste met uw hond wandelen om 20.00 u. Bij angstige diertjes is het zelfs aan te raden hen gewoon in de tuin te laten, bij voorkeur aangelijnd (of lange lijn). Uiteraard gebruikt u tijdens deze periode ( de laatste 2 weken van december) een halsband en een tuigje, ook voor niet angstige honden. Onderschat nooit de reactie van uw windekindje op de knallen, de meesten zullen uit pure angst willen vluchten en rennen in blinde paniek drukke verkeerswegen over …met alle gevolgen van dien. Wij raden u ook aan om uw andere honden die onder andere omstandigheden misschien mogen loslopen, enkel aangelijnd uit te laten.

Ga in huis gewoon rustig door met hetgeen waar u mee bezig was en doe vooral alsof er niets bijzonders aan de hand is. Het is belangrijk dat u de hond niet gaat troosten door met zachte stem te praten of hem met gebaren en koekjes tot kalmte te manen. Uw hond leert dan dat het bang zijn iets oplevert nl aandacht.

Het is niet raadzaam uw hond volledig te negeren. U mag als baas uw hond gerust op een kalme, evenwichtige manier steun bieden. Hij mag best tegen u aan komen zitten of aan uw voeten komen liggen maar u blijft rustig uw ding doen. Zorg altijd dat de situatie rustig en ontspannen blijft, dat u voor uw hond een zelfzekere en stabiele leider bent en op die manier de nodige steun biedt. Door hem te laten zien dat u in ieder geval niet bang bent en hij op u kan vertrouwen zal hij zelf ook rustiger worden. U kan uw hond bv tijdens het vuurwerk een lekker bot of een nieuw speeltje geven.

Er bestaan verschillende middelen die worden voorgeschreven bij vuurwerkangst. Een aantal middelen versuffen uw hond enkel. Hij is dan net zo bang, maar zal dit minder uiten doordat hij versuft is: ‘schijnrust’ dus.

Op Nieuwjaarsavond zelf zorgt u er best voor dat ALLE ramen en deuren goed dicht zijn (deuren bij voorkeur zelfs op slot) doe de gordijnen dicht. Het helpt de meeste honden niet om te zien waar het geknal door veroorzaakt wordt, die vinden dit alleen maar extra eng. U kunt een muziekje aanzetten om het geluid enigszins te verdoezelen, best geen radio of TV aangezien daar vaak ook knallen te horen zijn tussen de feestvreugde. Indien mogelijk is het beter uw hond niet alleen te laten tijdens de jaarwisseling.

Indien u uw hond toch alleen moet laten, zorg dan dat hij niet kan ontsnappen en plaats hem in een gesloten kamer. Als uw hond gewoon is aan een bench is het best hem in zijn bench te plaatsen.

Ook als u thuis blijft en rond middernacht het huis in en uit loopt om buren en vrienden de beste wensen over te maken, plaatst u best uw hond in een aparte kamer of bench. Ook een hond die zich nog niet eerder angstig heeft getoond, kan toch plotseling hevig schrikken en gekke dingen gaan doen (ook vernielen komt soms voor)

Tijdens het vuurwerk laat u ten allen tijde uw hond binnen in huis !

Nog een laatste tip: Soms horen wij van bazen van een hond die angstig reageert als er vuurwerk wordt afgestoken, dat de baas met de hond dan naar buiten gaat zodat de hond kan zien wat er gebeurt en hij dus zou zien dat er niets aan de hand is. Dit is niet aan te raden. Het zien dat er vuurwerk wordt afgestoken maakt een hond echt niet minder angstig en wanneer er vuurwerk richting uw hond wordt gegooid, is de kans dat zijn angst alleen maar groter wordt, erg reëel! Wij raden daarom iedereen aan om juist op de momenten dat er veel vuurwerk wordt afgestoken, zo min mogelijk met de hond naar buiten te gaan!

PS kijk uit met Nieuwjaarszangers als de voordeur vaak opengaat, dat uw windekindje niet kan gaan lopen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten